joi, 20 octombrie 2016

Spiritul Nordic - Interpretări - Partea 2




Freyr și sabia sa




                Sabia de lumină a lui Freyr reprezintă lumina superioară „focului” și a „gheții”, lumina eternă ce ne spune ce și când trebuie să facem ca totul să iasă bine și corect. Efortul inițierii, al misterelor nordice, este de a asimila această lumină infinită în natura noastră internă.
                Procesele inițiatice nordice schimbă natura internă a omului cu lumina infinită. Astfel încât omul nu mai este doar „uman”, cu tot ceea ce cuprinde aceasta, ci este „lumină”. Natura sa internă este din lumină.
                 Dacă Freyr renunță la indicația „luminii” de a nu o lua pe Gerd, atunci el pierde sabia de lumină. Nu ai voie să faci ceea ce ți s-a interzis de către „lumină”. Supunerea față de lumină, ascultarea luminii, indiferent de ceea ce interiorul nostru / capriciile superficiale, degenerante și ușor trecătoare ale personalității noastre vor, înseamnă să ai sabia luminii, adică arma „lumină”, adică a știi exact ceea ce trebuie să faci și când: a avea lumină în tine... adică a fi victorios!
                Această lumină este superioară Muspelheim (care produce un fel de „lumină” ca produs secundar al arderii distrugătoare, dar nu este lumina pură infinită) și nu poate veni decât din afara Yggdrasilului: deci de dincolo de Ginnungagap. Căci Muspellheim este prima și cea mai puternică zonă. Ori ceva mai puternic decât atât trebuie să fie din afara Yggdrasilului.
                Deci acesta este sensul, și se clarifică total, de ce tribul Aesirilor și-a ridicat Temple în câmpia „Idei”,[1] și apoi Altare și la aceste altare închinau un cult.
                Nimeni nu știe la cine și ce scop îndeplineau, însă acum este clar că ei ridicau un cult „Luminii”, ce vine de dincolo de Muspelheim și de dincolo de Ginnungagap și care străbătea prin Yggdrasil, intrând prin vârful lui. Și Tyr este sacerdotul ce-i conduce pe zei la această lumină. Deci Tyr este Zeul Zeilor. Îi face pe Zei să-și depășească condiția devenind ceva superior...
                Îi conduce pe zei la lumina infinită...
                Aceasta este „lumina” cu care se poate învinge Muspelheim, „lumina” ce păzește de Muspelheim și te face învingător în bătălia împotriva lor. Sabia lui Freyr îl învinge pe Surtr, învinge Muspelheimul.
                Deci este o putere mai mare decât Muspelheim... lumina de dincolo de Ginnungagap și care intră în Yggdrasil prin vârful acestuia. Pentru aceasta sunt acele altare de cult ale Aesirilor în Asgard! Adică pe câmpia Idei, câmpia activității neîntrerupte. Deci Yggdrasilul este luminat, își primește lumina, din afara lui însuși... de dincolo de Ginnungagap.
                Recucerirea sabiei de lumină... ar însemna atunci abandonarea oricăror capricii și dorințe subiective ale zeilor și ascultarea exclusivă a „Luminii”: a înțelepciunii. Nu asculți de tine ci de „lumină”... adică transformi natura ta internă în lumină... în reușită! Faci corect lucrurile...
                Acesta este sensul misterelor inițiatice nordice: asimilarea luminii.





Sabia lui Freyr
și Lumina infinită




                Sabia lui Freyr, se spune în mitologia nordică că, este atât de bună încât luptă singură. Ea singură câștigă bătălia. Și aceasta este și în experiența oricărui Zeu sau ființă din Yggdrasil ce o deține. Ce a asimilat ceva lumină...
                Dacă se ascultă semnalele și tendințele date de „lumină” atunci se observă că fără să fi făcut ceva se câștigă bătălia, orice luptă cu oricine din Yggdrasil.
                Deci Lumina se luptă pentru cel ce o are. Din acest motiv Odin nu reușea nici de cum să-i învingă pe Vaniri. Vanirii aveau „lumina” de partea lor. Și aceasta îi scăpa de fiecare dată. Și asta până Freyr a preferat capriciul personal, a o avea pe Gerd, în fața direcției cerute de „lumină” și atunci evident a pierdut sabia de „lumină”. Aceasta este singura sabie care nu are un nume, care se lupta singură și câștigă de fiecare dată: chiar în fața fiilor lui Muspelheim. Câștigă chiar în fața focului primordial ce a creat împreună cu Niflheim multiversul, copacul lumii: Yggdrasilul.
                Deci, dacă prințul Vanirilor, Freyr, avea această „sabie de lumină”, ce nu are un nume, înseamnă că Vanirii știau și știu drumul de ascensiune până în vârful Yggdrasilului și dincolo de Ginnungagap, de unde vine „lumina”. Ei aveau contact cu lumina eternă ce e dincolo de Yggdrasil, peste Ginnungagap.
                De aceea Freyja știe tot drumul și nutrește exact calitățile necesare ascensiunii către lumina din vârful Yggdrasilului... ea știe exact ce te face să ascensionezi! Ea l-a învățat și pe Odin... anumite taine...
                Vanirii știu drumul de ieșire din Yggdrasil... au contact direct cu lumina de dincolo de Muspelheim, dincolo de Yggdrasil și Ginnungagap. De aceea Freyja este acceptată oriunde în Yggdrasil... știe toate secretele ascensiunii către lumină. Și nu are seamăn în Yggdrasil.
                Freyja a fost aleasă de către lumină și are lumină în interiorul ei... Vanirii trebuie să recucerească legătura, care s-a pierdut, cu lumina eternă din afara Yggdrasilului, dincolo de ginnungagap. Și Freyja se luptă pentru fratele ei neîncetat...
                Aceasta, recuperarea sabiei, se poate face doar ascultând de lumina de dincolo... de dincolo de orice. Este un nivel atât de înalt... dincolo de Niflheim și apoi chiar dincolo de Muspelheim și mai încolo: dincolo de... Ginnungagap.
                Prin urmare doar Lumina te poate alege. Căci nimeni nu poate traversa ginnungagap. Doar din lumina eternă se poate veni prin Ginnungagap în Yggdrasil. Căci această lumină intră în Yggdrasil, în multivers, prin vârful acestuia. Există deci o metodă de a trece și invers, însă doar cu ajutorul luminii și doar lumina hotărăște pe cine ajută, luminează și aduce peste „hăul căscat”, în care a apărut Yggdrasilul. Apărut din ciocnirea Muspelheim și Niflheim.
                Lumina te alege... și te conduce spre ea. Nu tu pe ea... Freyja și Vanirii au fost deci aleși.





Lupta dintre Aesiri și Vaniri




                Cred că Odin a lăsat intenționat turnul de veghe Hlidskjalf deschis, sau măcar accesibil, pentru a-l tenta pe Freyr. A plănuit totul cu atenție. Odin a deschis intenționat drumul pierderii sabiei de lumină de către Freyr, pentru a-i compromite pe Vaniri, pe care nu reușea nici cum să-i învingă și cu care a fost, deci, nevoit să se alieze. Cu „sabia de lumină” Vanirii ar fi câștigat bătălia de la Ragnarok și i-ar fi învins chiar și pe „fiii lui Muspel”, fiii focului. Odin a întins o capcană, cu bună știință, pentru a-l agăța pe Freyr și a reușit să-i separe pe Vaniri de puterea lor invincibilă: „sabia de lumină”. Deci, în parte, vinovat de pierderea sabiei de lumină este și Odin... de vreme ce el a declanșat acțiunea și succesiunea de evenimente prezentate în Skirnismól, din Edda poetică.
                Poate, logica din spatele acestei acțiuni a lui Odin este că odată ce arma care-i făcea invincibili pe Vaniri ar fi fost pierdută, ei ar fi trebuit să se alieze absolut complet cu Odin sub comanda lui, la Ragnarok. Altfel, de ce să accepți o alianță sau să te lași condus de altcineva dacă posezi o armă ce te face invincibil?
                Odin a încercat astfel să-și crească propria putere și șansă mai ales la Ragnarok.
                Oricum, pierderea sabiei luminii de către Freyr, și deci de către Vaniri, este doar temporară: legătura se va reface! Între „lumină” și Vaniri. Căci Freyja a continuat să lucreze în secret, ea știind cum se ajunge la „lumină” și ceea ce cere lumina. Freyja înțelege „lumina”... și Vanirii își vor redobândi astfel sabia, sabia de lumină ce luptă singură și-i poate învinge pe „fiii Focului”, fiii lui Muspell. Astfel, Vanirii vor deveni din nou invincibili. Era doar o problemă de timp... și dispoziție.





Sexualitatea inițiatică nordică




                Nu toți zeii înțeleg sexualitatea ascensională a Idunn-ei. Le este refuzată. Deci sexualitatea sacră, inițiatică este ceva la care nici zei nu au acces... Hmmm, ce interesant.
                Zeii trebuie să-și câștige dreptul și accesul la acest tip de sexualitate. La uriașul Thiazi nu i s-a dat voie... nu a avut acces la sexualitatea ascensională... pe care Idunn o oferea. Și care te ține mereu tânăr. Te reînnoiește... Te revigorează.
                De aceea el, Thiazi, a încercat să o fure, să fure știința sacră a artei luminoase a sexualității ascensionale, pentru a putea urca prin Yggdrasil. Și a plătit imediat cu viața pentru această îndrăzneală. Lui îi era interzisă.
                Nimeni nu are voie să se atingă de sexualitatea inițiatică, ce te ridică prin Yggdrasil, dacă nu i s-a dat acceptul... și Tyr dă acest accept. Vechiul zeu ce orchestrează tribul Aesirilor și al Vanirilor... Vechiul zeu ce se ocupă de poziționarea divinităților în Yggdrasil... El, Tyr, cel care deschide posibilitatea aproprierii de „lumina infinită” ce străbate în Yggdrasil prin vârful lui. Tyr... cel ce trezește la lumină.
                Dacă baza intensificării plăcerii și a energiei și a senzațiilor sexuale este mișcarea mai rapidă și mai intensă, și mai brutală, atunci oricum se ajunge la un punct în care nu te mai poți mișca mai rapid sau mai tare. Ajungi într-un punct în care nu poți face mai rapid și nici mai tare. Intensificarea energiei sexuale ține de altceva: de intensificarea trăirilor... arta intensificării inițiatice sexuale și erotice trebuie descoperită... și nu ține de viteza și puterea de penetrare fizică.
                Iar dacă se folosesc calități murdare, pestilențiale și degradante ale lucrurilor pentru a intensifica trăirile sexuale și erotice... evident devenim murdari și sexul în loc să fie frumos și plăcut este murdar și respingător. Este foarte ușor să observăm aceasta...
                Plăcerile sexuale și trăirile intense țin de altceva și nu de viteza și puterea penetrării sau de apelul la calitățile mizerabile ale lucrurilor degradante și degenerante...
                Plăcerea și frumusețea sexuală sunt altundeva, adevărata intensitate este altundeva...
                Idunn indică prin caracterul ei spiritual cheia sexualității ascensionale... Inocență, puritate, iubire, simplitate... gingășie, etc... Semnele sunt prezente. Iar merele, sexualitatea, trebuie să fie de „aur” ca să asigure reînnoirea și ascensionarea... merele crude, sexualitatea în stare non-rafinată, aduc doar degenerarea, decăderea, moartea și decrepitudinea.
                Tyr decide cine are acces la ascensiune și la mai multă lumină: și Idunn oferă arta rafinamentului sexualității inițiatice.



Idunn
și sexualitatea Asgardienilor




                Idunn oferă din mâna ei merele de aur celorlalți Aesirii și Vaniri. Altfel merele se veștejesc. Doar dacă Idunn le oferă personal merele: ele oferă înnoirea, întinerirea. Merele sunt, evident, sexualitatea iar caracterul inocent și infinit de pur al Idunnei indică sexualitatea inițiatică,  rafinată...
                Ceea ce înseamnă că Idunn este zeița sexualității rafinate și pure. Ea este denumită și descrisă ca inocența, gingășia și simplitatea absolută. Ea este inocența infinită și nu cunoaște răul. Ea îi învață pe Aesirii arta și misterele sexualității inițiatice.
                „Merele de aur” ale Idunnei semnifică că sexualitatea trebuie să treacă printr-un proces de control, sacrificiu, transformare, orientare, canalizare, rafinare, distilare, purificare, la fel ca și aurul: purificare, valorizare, șlefuire.
                Căci este evident că e vorba de „mere de aur” ce întineresc și nu de „merele crude” din mitologia avraamică, iudaică: unde merele nu sunt trecute prin procesul rafinării și deci otrăvesc, aduc moartea și degenerarea.
                Merele Idunnei sunt de „aur”... Sunt prelucrate, șlefuite, rafinate, purificate... și deci oferă înnoire și întinerire, „activitate neîntreruptă” și consumate constant: nemurire. Și nu sunt otravă ca merele crude ale iudeilor.
                Deci sexul, în misterele inițiatice nordice, trebuie folosit, prelucrat și rafinat: obținând ceva de înaltă valoare nobilă... pentru a te înălța spre „lumina” din vârful Yggdrasilului. Indicația este evidentă.
                Pe când mărul ne-rafinat ucide... Căci este otravă... pentru inițiat și-l coboară... nu îl urcă. Mărul, sexul, trebuie rafinat și purificat până devine atât de prețios ca aurul: pentru a putea rămâne tânăr și activ în mistere, reîmprospătat. Pentru a putea ascensiona prin Yggdrasil. Altfel inițiatul se pierde și „moare” repede.
                Freyja știe asta foarte bine...
                Idunn, cu merele ei de aur, ce conferă întinerirea (înnoirea) zeilor reprezintă, de fapt, accesul la prelucrarea și rafinarea sexuală, accesul la sexualitatea nobilă. Și aceasta deschide calea ascensiunii zeilor și oamenilor prin Yggdrasil.
                Sunt Zei ce doresc și ei ascensiunea, ca de exemplu Thiazi: care încearcă prin forță să o fure pe Idunn și merele ei și să o forțeze să-i dea accesul la sexualitatea purificată. Probabil a cerut accesul la Asgard și deci la ascensiune dar i-a fost refuzat. Aesirii au trebuit să-l distrugă ca să scape de el.
                Deci, cineva hotărăște care Zeu, și probabil care om, primește și care nu accesul la misterele și știința și arta ascensiunii, care Zeu este demn și a acumulat suficiente merite, ca Zeu, pentru ca lumina să-i permită ascensiunea.
                Și cel ce hotărăște este Tyr. El este originea „schimbării” și sacerdotul și învățătorul secret al Aesirilor: îi învață pe aceștia ce trebuie să facă pentru a ascensiona.
                Deci Tyr hotărăște cine ascensionează și cine nu. Tyr hotărăște, prin urmare, cine intră în Asgard și cine nu, cine merită și cine nu merită. El hotărăște cine are acces la misterele sexualității inițiatice, la arta purificării sexuale, care modifică natura noastră...





Idunn și „lumina”




                Idunn are ca soț pe Bragi, poetul. Ei au o căsnicie fericită iar Bragi îi povestește zilnic Idunnei o poveste fără sfârșit...
                Aceasta ar putea înseamna, printre altele, că sexualitatea de aur, rafinată, controlată și nobilă trebuie combinată cu lumina înțelepciunii. Căci poezia la nordici era sinonimă, în sens, cu înțelepciunea.
                Odin fură miedul poeziei pentru a-l oferi zeilor și oamenilor. Acest mied oferă înțelepciune. Prin urmare poezia este înțelepciune, este lumina cea mai înaltă a înțelepciunii, pentru care Odin și-a sacrificat ochiul drept.
                Astfel, în experiențele inițiatice, este nevoie de a combina sexualitatea de aur cu înțelepciunea mereu reînnoită și mereu mai înaltă pentru a ascensiona prin Yggdrasil.
                Că Bragi povestește o poveste fără sfârșit Idunnei semnifică faptul că înțelepciunea trebuie să fie mereu depășită spre o înțelepciune mai amplă, mai profundă, mai luminoasă... Este posibilă depășirea înțelepciunii proprii spre una mai înaltă. Că povestea spusă de înțelepciune, de Bragi, nu are sfârșit semnifică posibilitatea depășirii oricărui nivel de înțelepciune spre o înțelepciune și mai înaltă... Asimilarea de lumină nu are sfârșit...
                În experiențele inițiatice înțelepciunea trebuie să fie depășită mereu și mereu spre una și mai luminoasă și mai înaltă...
                Prin urmare combinarea sexualității de aur cu înțelepciunea mereu înnoită și mai luminoasă duce la crearea și accelerarea ascensiunii... prin Yggdrasil.
                Aceasta fac zeii pentru propria reîntinerire și ascensiune, pentru propria înălțare și auto-perfecționare a naturii lor interne în vederea aproprierii tot mai mari de lumina din vârful Yggdrasilului.
                Odin face orice pentru propria ascensiune... orice sacrificiu.
                Odin și-a sacrificat propriul ochi pentru a avea acces la această înțelepciune. Și apoi și-a riscat viața pentru a fura înțelepciunea, sub forma miedului poeziei, de la Giganți și a o oferi Zeilor și oamenilor. Pentru a oferi lumina...






Ascensiunea Zeilor




                Skadi profită de moartea tatălui, zeul Thiazi, și cere ca recompensă intrarea în rândul Aesirilor, deci primirea științei ascensiunii. Inițial este acceptată dar apoi încet, încet se îndepărtează ea. Nu orice zeu sau om este pregătit sau dispus pentru teribilitatea și sacrificiile indescriptibile... ale ascensiunii prin Yggdrasil, spre lumina ultimă din vârful frasinului.
                Nu degeaba Odin este numit „cumplitul”. Ascensiunea este dincolo de orice descriere: e cumplită, suferință inimaginabilă...
                Mulți zei, vedem în mitologia nordică, și-ar dori ascensiunea... o poziție mai bună în Yggdrasil, ca Thiazii, Skadi, etc. Însă Tyr hotărăște că nu suportă ascensiunea, că nu au suficiente merite și nu au starea, suportabilitatea și dispoziția interioară necesară, indispensabilă inițierii și parcurgerii proceselor ascensiunii.
                Tyr se ocupă de ascensiunea zeilor. El are știința și datoria de a-i ridica pe anumiți Zei. Deci i s-a dat și capacitatea și lumina de a distinge ce Zeu merită și poate să se ridice prin Yggdrasil spre „lumina infinită”. Tyr este un Zeu pentru Zei, Zeu al Zeilor. Așa cum Freyr sau Thor sunt Zei pentru oameni și Odin Supremul șef peste Zei, așa Tyr este un Zeu pentru toți acești Zei. El este Zeul Zeilor.
                Tyr are acces la mistere și la o lumină ce Zeii nici nu o bănuiesc. Nici măcar „fiii focului”, fiii lui Muspell. Tyr ca „gigant al ghețurilor” la originile universului, are acces la ceea ce nici Muspell nu bănuiește. Oare de ce? Este o responsabilitate cumplită... te face țintă a răzbunării, urât și invidiat și trădat printre toți zeii.
                Multă dușmănie a primit, în mod gratuit, Tyr din partea Zeităților cărora le-a fost refuzată ascensiunea... și din partea Zeităților cărora le era și le este frică de el... și de puterea sa. Frică de el și de acoliții săi umani din Midgard!


                Tyr este responsabil cu buna funcționare a lumilor superioare, lumilor divine, spirituale, cu buna funcționare a Yggdrasilului. El este Irminsul (Saxon), marea coloană de susținere, stâlpul lumilor...
                În descrierea runică a runei cu același nume se menționează: „Tyr este o stea ce ghidează, prinții își depun întreaga încredere în el, se află tot timpul pe traiectoria / direcția sa prin / deasupra ceții adânci din noapte și nici o dată nu greșește.[2] Adică își atinge întotdeauna ținta.
                Tyr este axul Yggdrasilului. El face ca lumea, Yggdrasilul să se învârtă și ca fiecare zeu să-și găsească locul potrivit cu propria sa natură și nu cu propriile lor ambiții sau aspirații capricioase de moment.
                Tyr produce schimbarea în cele nouă lumi. El incită la schimbare. Tyr are grijă și este un păzitor ascuns al Yggdrasilului. Mai mult... el împarte lumina și dă cheile ascensiunii spre lumina infinită, cea din afara Yggdrasilului și care luminează Yggdrasilul. El duce Zeitățile la lumină, le orientează și le învață să ascensioneze: le duce la lumină. Tyr îi duce pe Zei la lumină...





„Aur Spiritual”
și „Foc Spiritual”




                În mitologia nordică nu focul emana lumina plăcută și cea superioară, ci aurul. Aurul emana lumină. În „cântul lui Hymir” se specifică clar că sala zeului Ägir nu avea nici o sursă de lumină, deci nu exista foc. Ci aurul din care era construită întreaga sală emana lumină, „lumina” plăcută zeilor. Din această cauză sala lui Ägir era superioară. Era ceea ce este mai de preț și mai valoros.
                De asemenea Zeița Freyja, în „cântul Hyndlei”, dorea să ajungă la Valholl, Valhalla, pe mistrețul Hildiswini. Acesta strălucea din cauza părului său de aur. Deci lumina iubită de zei este cea emanată de aur.
                Freyr, stăpânul Elfilor luminii și a Vanirilor, primise cadou de la pitici, Sindri și Brokk, mistrețul Gullimbursti, făcut dintr-o bucată de aur. Freyr îl călărea căci lumina prin noapte, fiind făcut tot din aur.
                Există numeroase referințe la superioritatea aurului și la lumina emanată de aur.
                Cei familiarizați și experimentați cu fazele superioare ale ascensiunii prin Yggdrasil înțeleg acestea...
                Lumina aurului este cea râvnită de Aesiri și de Vaniri.
                Și focul emană o lumină însă zeii știu prea bine că este o lumină înșelătoare. Focul este domeniul lui Surtr, „cel negru” sau „înnegritul”: Muspelheim. Focul este distrugător și arde și distruge totul. Lumina emanată de foc nu este dorită, fiind înșelătoare și coruptă.
                Zeii doreau lumina reală, cea emanată de aur, și nu simulacrul de „lumină” ce iese din foc și înșeală pe cei slabi și neștiutori.
                Prin urmare lumina aurului era infinit superioară luminii focului în misterele inițiatice ascensionale nordice. Căci aurul reflecta, de fapt, lumina infinită din afara Yggdrasilului și care intra în Yggdrasil prin vârful acesteia. Focul emană o lumină dar nu este lumina reală. Este o înșelătorie, o orbire, ... o întunecare.
Focul doar arde și înnegrește totul. Focul distruge.
„Lumina” înalță...





Yggdrasilul și lumina sa




                Zeii încearcă să ascensioneze cât mai sus în Yggdrasil. Un grad foarte înalt al zeilor este să devină cu natură de gheață, să posede natura internă perfect cristalină a gheții, pe unde lumina infinită din vârful Yggdrasilului poate să strălucească: luminând lumile.
                Natura interioară de gheață înseamnă strălucirea luminii infinite prin tine. Lumina infinită trece prin tine și luminează zonele din interiorul Yggdrasilului. Pentru aceasta trebuie cucerită „gheața” sau natura perfectă interioară, care este ca o sticlă și ca un cristal și care are deci capacitatea de a primi lumina infinită și de a o transmite mai departe... în lume.
                Astfel, a putea lumina lumile din Yggdrasil. Lumina infinită poate lumina prin noi dacă avem în interior o natură perfectă de gheață. Aceștia sunt uriașii gheții, cu sediul sau originea în primordialul Niflheim. Ei existând dinaintea creării universului. Sunt coexistenți cu Muspelheim și Ginnungagap.
                Apoi, prin ascensiune, mai departe, se poate obține natura de „fier” sau natura interioară de „foc”. Adică „fiu al focului”, Muspell. Fierul și focul sunt tot una în simbolistica nordică. Fafnir, dragonul, avea toate ușile și tot bârlogul din fier, el fiind de natura focului, ca Dragon. Dragonul scoate flăcări pe nări și pe gură. Fierul și focul au același efect asupra cărnii, sunt percepute la fel pe piele și în carne.
                Mai departe, se poate transforma totul în aur. Aurul reflectă perfect și minunat lumina în infinite nuanțe și calități și chiar o amplifică. Deci se poate atinge o reflectare și mai intensă a luminii infinite din afara Yggdrasilului și se poate reflecta în Yggdrasil.
                Este o calitate superioară de reflectare a luminii infinite. Aici se află Vanirii. Prințul Vanirilor, Freyr, avea un mistreț de aur, Gullimbursti, ce-i lumina calea în orice întuneric. Freyja mai este denumită: „cea care luminează” sau „cea strălucitoare”, cea care strălucește, deci cea din care iese lumina și produce tot ce este minunat și frumos în Yggdrasil. Și în plus și ea are, ca și Freyr, un mistreț cu perii de aur.
                Dar nu este încă lumina pură. Apoi putem reveni la lumină, însă aceasta, în afara Yggdrasilului.
                Până aici am vorbit de lumina pură, infinită, eternă ce intră în Yggdrasil prin vârful acestuia. Este lumina reală, increată, infinită, eternă. Este doar lumină ce nu se amestecă cu creația, cu Yggdrasilul. Ea se reflectă în Yggdrasil prin aur, Vanirii din Vanaheim, și prin gheață, Uriașii ghețurilor din Niflheim. Este lumina ce a făcut să apară Muspelheim, focul, și Niflheim, gheața, în Ginnungagap și le-a făcut să se ciocnească pentru ca, la sfârșit, să ia naștere Yggdrasilul. Deci lumina infinită este existența reală din spatele Muspeheim-ului și a Niflheim-ului.
                Pe de altă parte, în interiorul Yggdrasilului, lumina soarelui este o lumină a focului. Deci nu „lumina infinită”. Lumina ce există în Yggdrasil este dată de foc și de reflecția Vanaheim și Niflheim.
                „Lumina infinită” este dincolo de fiii focului, dincolo de Muspelheim. Nu trebuie să ne lăsăm înșelați de lumina focului în inițierile ascensiunii: ci doar trebuie să ne folosim de foc... dar ghidați de lumină. Propulsați și chinuiți / torturați de foc dar urmărind lumina! A urmări focul înseamnă a fi distrus și a cădea în întuneric...
                Lumina focului este o lumină din Yggdrasil, din Muspelheim, și mult inferioară luminii pure, reale din afara Yggdrasilului. A reflecta lumina infinită, este treaba Vanirilor și a gheții, însă lumina ce provine din foc, din Muspelheim este complet altceva. Lumina focului nu este „lumina infinită” reală, este un produs secundar... murdar (ca și ceea ce rămâne după ce a fost ars: cenușă și mizerie).
                Deci în Yggdrasil există două lumini: lumina infinită reflectată de Vaniri și de Niflheim și lumina ce vine din foc, din Muspelheim, lumina falsă produsă de foc.



Ascensiunea prin Yggdrasil



                Pentru a ascensiona prin Yggdrasil avem nevoie de „mere de aur” adică de o puritate superioară fiilor focului, superioară Muspelheim, avem nevoie de ceva superior: de lumina eternă, infinită din afara Yggdrasilului. Avem nevoie de propulsia și tensiunea focului însă avem nevoie simultan să urmărim lumina infinită și nu lumina focului.
                Deci trebuie să reflectăm prin natura noastră „lumina infinită” și să nu ne lăsăm păcăliți de lumina inferioară ce vine din foc. Foarte important!
                Prin urmare doar lumina infinită orientează, ajută și dictează ascensiunea prin Yggdrasil și nu focul, Muspelheim. Focul o propulsează. Ceea ce înseamnă că natura noastră internă trebuie să fie asemeni „luminii infinite” și nu a focului. Într-adevăr, avem nevoie de o scânteie din Muspelheim în interiorul nostru pentru a avea propulsia necesară. Însă direcția este înspre lumina infinită... lumina reală.
                Deci lumina infinită hotărăște cine ascensionează și cine nu, și nu focul. Trebuie să fim precum aurul, în interiorul nostru, pentru a ajunge în vârful Yggdrasilului.
                Avem nevoie să ne transformăm interiorul în „aur”...


                Focul a încercat să preia puterea absolută și să se pună singur stăpân pe univers, pe Yggdrasil, fără a ține cont de lumina infinită și a-i recunoaște superioritatea.
                Iar munca lui Tyr și a Freyjei a fost de a elimina această anomalie din Yggdrasil. Această minciună... această păcăleală întinsă Yggdrasilului și creaturilor din el, de către un fiu al focului, de către Muspelheim.
                Nu focul ci lumina trebuie urmată. Focul emană o lumină, dar nu este lumina infinită, lumina eternă, reală din afara Yggdrasilului... Este doar un simulacru, este o iluzie de lumină. Este calea spre întuneric. Nu este lumina adevărată.
                În mitologia nordică Zeii foloseau aurul pentru a lumina și pentru a traversa întunericul, și nu focul... Ce interesant![3]
                Inițiatic aceasta are o profundă semnificație...
                Focul a păcălit ierarhiile Yggdrasilului, pentru a evita ca cineva să ajungă mai sus decât fiii focului. Și ca tot ce este în Yggdrasil să se supună focului și doar prin foc să se poată face orice în Yggdrasil: deci doar cu acordul focului. O preluare a puterii și conducerii de la lumina infinită. Ceea ce este incredibil de periculos și o abatere de la lumina reală... care a inițiat Yggdrasilul.
                Muspellheim a încercat să se prezinte ca lumina supremă, ceea ce este o păcăleală, și să preia puterea totală în Yggdrasil, să denatureze scopul Yggdrasilului: astfel opunându-se „luminii infinite”.
                Tyr a trebuit să oprească „fiii focului” de la a prelua puterea absolută în Yggdrasil și de la a denatura întreg Yggdrasilul.
                Este ceva foarte întunecat în Muspelheim. Ceva neîmpăcat, un rău neîmpăcat ce veghează constant, ce e resimțit ca venin... este o întunecare cumplită în Muspelheim și care-i afectează incredibil pe toți „fiii focului”. Pe toți locuitorii Muspelheimului.





Odin manipuleazã
Ragnarokul




                Se poate observa, printre rânduri, cum Odin a plănuit și a lucrat în secret tot timpul pentru a obține puterea supremă și necontestată în Yggdrasil. Și nu a urmărit doar crearea naturii sale perfecte interioare. A încercat să se folosească și de Ragnarok pentru a-și atinge țelul, egoist și capricios.
                Deși Aesirii și Vanirii au încheiat pace și s-au declarat parteneri, totuși în cazul Ragnarokului ar fi supraviețuit doar Baldur, Vidar, Hod, Hoenir, Vali, Modi și Magni: aceștia fiind toți Aesiri și nici un Vanir, în afară de Njord care s-ar fi retras în Vanaheim.
                1. Pentru aceasta și pentru ca și el să scape, Odin, asistat și sfătuit de Loki, i-a întins o capcană lui Freyr, ca acesta să-și piardă sabia de lumină care-l făcea invincibil și-i garanta victoria asupra lui Surtr și supraviețuirea după Ragnarok.
                Odin și Loki l-au corupt și pe Skirnir, slujitorul lui Freyr, sfătuindu-l să ceară sabia de lumină ca răsplată pentru pețirea cu succes a lui Gerd din Jotunheim. Lui Skirnir, de la el însuși, nu i-ar fi venit niciodată ideea de a cere o asemenea răsplată. Dat fiind că această „sabie de lumină” ar fi asigurat supraviețuirea lui Freyr și deci a Vanirilor și deci și a sa însăși, după Ragnarok. Și în același timp distrugerea originii întunericului în Yggdrasil: omorârea lui Surtr și, deci, restabilirea luminii infinite în Yggdrasil.
                Sabia de lumină era un preț dincolo de orice. Unui simplu slujitor nu i-ar fi venit o asemenea idee. Probabil a fost sfătuit în secret de Odin sau Loki.
                Prin urmare miza era atât de mare încât lui Skyrnir nu i-ar fi trecut prin cap să ceară o asemenea armă și să-și compromită propriul stăpân și pe sine însuși, condamnându-se la dispariție în final. Este evident că a fost păcălit și manipulat pe ascuns... de Odin sau Loki... sau de amândoi.
                Odin urmărea, după câte se pare, și devine evident, distrugerea Vanirilor și doar supraviețuirea tribului Aesirilor după Ragnarok. Într-o primă etapă.
                Aceasta este doar o parte a planului.
                Se poate că Odin ar fi scăpat de Helheim, de fapt... și în cele din urmă, cu ajutorul lui Hel. Și ar fi revenit, după Ragnarok, ca stăpân suprem în Yggdrasil, o dată ce toți Vanirii și Giganții / Uriașii / Devoratorii ar fi fost distruși.
                Astfel, Odin ca suprem și copiii săi și nepoții săi ar fi condus Yggdrasilul singuri, fără lumina infinită. Aceasta este a doua parte a planului.
                Aceasta ar fi însemnat ruperea legăturii Yggdrasilului cu lumina infinită din afara ei, și care luminează și ghidează Yggdrasilul prin vârful ei. Astfel s-ar fi așternut umbra și întunericul în Yggdrasil, dacă legătura cu lumina infinita ar fi fost pierdută pentru Yggdrasil, pentru multivers.
                2. De aceea doar Helei i-a fost Odin foarte favorabil! Dintre cei trei copii ai lui Loki cu Angrboda doar Helei i s-a acordat imensa onoare de a fi stăpâna și conducătoarea supremă a uneia dintre cele nouă lumi ale Yggdrasilului. Șarpele, Jormungandr, a fost aruncat în fundul oceanului, devorându-și propriul corp, avea coada în gură ca să se devoreze pe el însuși, pentru a nu mai crește. Deci a fost compromis și blocat / limitat în puterea sa! Iar pe lupul Fenrir l-au înlănțuit complet, anihilându-i orice manifestare. Deci blocat în puterea sa.
                După ce s-a folosit de Loki și înșelătoriile sale, l-a legat și pe Loki de o stâncă, să scape și de el: blocându-i astfel și lui puterea.
                Doar Helei, i-a fost favorabil și i-a acordat Odin unul din cele mai înalte beneficii: stăpânirea Helheimului. Pe ceilalți i-a condamnat și anihilat / limitat pe loc!
                Doar pe Hela a ridicat-o la gradul de stăpânitoare absolută, suverană supremă peste lumea morților (una din cele nouă lumi fundamentale ale Yggdrasilului).
                Odin avea nevoie de așa ceva pentru a putea evada, pentru a i se da voie și a i se deschide calea înapoi spre viață, din lumea morților, o dată ce Ragnarokul s-ar fi descătușat. În eventualitatea unei morți neașteptate Hela i-ar fi deschis calea înapoi în viață imediat!
                Astfel, Hela îi va oferi și realiza fără întârziere orice dorință lui Odin: căci ea este profund și complet îndatorată lui Odin. Datorează totul lui Odin. Fără Odin ea nu ar fi fost nimic. Mai ales nu ar fi ajuns nici o dată stăpânitoarea supremă a uneia din cele nouă lumi.
                Prin urmare, Odin învățând arta reînvierii / a non-morții de la Gullveig și având-o pe Hela complet sub piciorul lui, de partea lui, pentru a scăpa oricând de Helheim și de moarte era sigur că va reveni în viață nevătămat după Ragnarok, va supraviețui.
                Și, odată toți ceilalți concurenți reali morți, el va fi singurul stăpân în Yggdrasil. Odin urma să se folosească de Ragnarok pentru a învinge orice opoziție, în ambiția sa egoistă.
                Ori de câte ori ar fi fost omorât Odin, Hela i-ar fi dat cale liberă să se reîntoarcă printre cei vii. Hela datorează totul lui Odin și deci îi permite orice lui Odin, oricând. Probabil aceasta a și fost înțelegerea între cei doi când Odin și-a folosit toate atuurile pentru a o așeza pe Hela pe tronul suprem a Helheim-ului.
                De aceea Odin a și reușit să pătrundă, după voia sa, în Helheim, când a vrut el și când a avut nevoie, pentru a o trezi pe uriașa clarvăzătoare și a afla viitorul. Și apoi să iasă foarte ușor din Helheim, din lumea morților.
                Lui i se permite orice în lumea morților și este asistat necontenit de către Hela. Hela ar fi fost nimic fără Odin. Deci Hela este, ca mulți alții, la mâna lui și la voința manipulatoare a lui Odin. Frumos...
                Odin se aliază, după cum se vede, cu Hella, cu o Gigantă... cu o forță opusă Asgardului...


                Se poate observa că Odin a înscenat totul astfel încât doar el să iasă învingător și Aesirii: care sunt conduși doar de el, fiind doar fiii și nepoții lui.
                I-a compromis complet pe Vaniri, prin capcana întinsă lui Freyr, și prin uciderea soțului Freyjei. Și, astfel, ar fi compromis complet și lumina „luminii infinite” în interiorul Yggdrasilului, întunecându-l. Doar Vanirii luminează, prin natura lor de aur, „lumina infinită” în interiorul Yggdrasilului. Chiar și Idunn cu merele de aur face parte din tribul Vanirilor.
                Odin s-a opus astfel direct „luminii infinite”, ce luminează Yggdrasilul, și a ales să se pună pe el însuși supremul Yggdrasilului. A devenit în acest mod, pe nesimțite, agentul întunericului ce iese din Muspelheim. Lumina infinită nu ar mai fi luminat Yggdrasilul și totul și toți s-ar fi scufundat în întuneric...
                3. Căci este evident că Odin l-a păcălit pe Skirnir și „sabia de lumină” a lui Freyr, a Vanirilor, a ajuns la Surtr.
                Sabia ce trebuia să-l omoare pe Surtr și să-i păzească pe Vaniri și Yggdrasilul de Surtr și Muspelheim, a ajuns exact în mâna lui Surtr și al Muspelheimului. Skirnir evident a pierdut sabia și a fost păcălit cumplit de Odin...
                Ceea ce trebuia să păzească Yggdrasilul și Vanirii, și deci lumina infinită în multivers, de întunecimea și distrugerea venită din Muspelheim a ajuns exact în mâinile lui Surtr. Odin s-a aliat deci cu Uriașii.
                Planul lui Odin a fost astfel: să fure sabia de lumină a lui Freyr; apoi așezarea Helei ca și conducătoare supremă a lumii morților; învățarea artei reînvierii; oferirea sabiei luminii, a lui Freyr, lui Surtr, care astfel scăpa de moarte și avea o armă invincibilă.
                Deci și Surtr devine tributar lui Odin.
                Astfel nu doar Hela datora totul lui Odin ci și chiar Surt. Căci, sabia de lumină ce trebuia să-l omoare, acum era în mâna sa. Surtr avea sabia de lumină pentru el, deci nu mai era ucis la Ragnarok de către Freyr. Surtr supraviețuia Ragnarokului și rămânea în viața ca stăpân unic al Muspelheim-ului, una din cele nouă lumi ale Yggdrasilului. Și aceasta datorită planurilor ascunse ale lui Odin.
                Și, astfel, lumina infinită ce luminează Yggdrasilul ar fi fost înlocuită de o lumină falsă: lumina dată de foc. Ce nu este propriu zis o „lumină” reală în natura sa: este doar un produs secundar al focului ce arde, păcălește și distruge totul.
                Astfel, lumina Yggdrasilului ar fi fost pierdută și înlocuită cu întunericul – falsa lumină – și distrugerea venită din Muspelheim.
                4. Iată cum un Zeu, aflat în ascensiune prin Yggdrasil către vârful Yggdrasilului, pe unde strălucește „lumina infinită” în Yggdrasil, poate să se opună pe nesimțite luminii infinite către care aspiră. Și să se prăbușească în întuneric, devenind un perpetuator al întunericului în lume și punând în pericol și în pragul colapsului întreg Yggdrasilul, deci lumea creată / multiversul.
                5. Căderea unui zeu ascensional este zguduitoare, și se face pe nesimțite, și Tyr ca sacerdot al Zeilor și conducător al ascensiunii, trebuie să fie complet conștient de tot ce se întâmplă. De ceea ce se petrece și se face în procesele ascensiunii, de vreme ce orice ascensiune și reordonare a ierarhiilor Yggdrasilului este datoria și munca lui. Și una foarte periculoasă.
                Lucruri cumplite se întâmplă în momentul când un Zeu ascensional se dedă întunericului și uită de lumina infinită, spre care se îndrepta la începutul ascensiunii: adică chiar motivul ascensiunii sale.
                Și-i revine lui Tyr să facă totul... absolut totul să restabilească conexiunea ființelor Yggdrasilului cu „Lumina Infinită”, cu lumina reală.
                Și  să  restabilească  ordinea  ierarhică  corectă  și ne-coruptă în Yggdrasil.


                Este evident că prin compromiterea lui Freyr, acesta și-a pierdut sabia de lumină și Surtr nu ar mai fi fost ucis la Ragnarok, deci Surtr și Muspelheim ar fi câștigat complet cu ajutorul lui Odin lupta împotriva luminii infinite.
                Deci Surtr avea datorii infinite față de Odin, pentru propria viață și pentru arma invincibilă.
                Astfel, Odin și-a atras de partea lui accesul liber la lumea morților, ceea ce-l face de ne-omorât, și de asemenea a atras de partea sa Muspelheimul, pe Surtr!
                Deci Odin conduce pe Surtr, prin urmare Muspelheimul: cea mai puternică zonă din Yggdrasil.
                Loki l-a sfătuit tot timpul ce și cum să facă, căci Loki este fiu al focului, deci a intermediat între Odin, cu care legase frăție de sânge la începuturile timpurilor, și Surtr.
                Scăpându-și viața acest Surtr, și deci întreg Muspelheim, a devenit, evident, tributar lui Odin.
                La fel și Hela. Deși aparent, ei joacă un rol fals de dușmani, pentru a nu da de bănuit. Dar planurile ascunse acestea sunt: serviciile reciproce evidente pe care și le oferă unul altuia îi deconspiră.
                Pentru că Odin i-a salvat viața lui Surtr și a făcut ca Muspelheim să câștige la Ragnarok și și-a câștigat pentru el capacitatea de a nu muri la Ragnarok, scăpând cu ajutorul Helei de lumea morților, și-a câștigat dreptul de a conduce Yggdrasilul: prin forțarea lui Surtr și a Helei ca tributari, direct sub piciorul lui Odin.
                A fost un pact făcut de Odin, Hela și Surtr prin Loki. Odin s-a aliat cu Giganții și astfel a trădat Asgardul... A trădat „cetatea luminii” și menirea sa...


                Odin ar fi folosit Ragnarokul, pe care nu-l putea nici cum evita, și în care ar fi murit, în avantajul său. Ar fi rotit desfășurarea Ragnarokului în favoarea sa, trecând de partea Uriașilor. El ar fi ieși complet învingător din Ragnarok.
                În loc să evite Ragnarokul a încercat să-l folosească, să se folosească de el, astfel încât să obțină puterea supremă în Yggdrasil. Folosirea inevitabilului pentru a obține ceea ce dorea... O dorință „capricioasă”...
                Odin trădase Asgardul, Vanirii, lumina și pe Tyr...
                Nu este în natura lui Odin să se dea bătut... natura sa ne-obosită...
                Din Ragnarok Odin ieșea complet învingător... (prăbușit totuși în întuneric).
                Acestea sunt secretele pe care Odin le-a șoptit în urechea lui Baldur, când Baldur se afla pe rugul aprins... în călătoria sa spre Helheim...

Asta a șoptit Odin la urechea fiului aflat pe rug...
„Victoria completă este aproape...”





[1] Zona activității neîntrerupte.
[2] Tyr „is a (guiding) star; well does it keep faith with princes; it is ever on its course over the mists of night and never fails.” „Poemul runic Anglo-Saxon”.
[3] Vezi, Sala de aur a lui Ægir, Merele de aur ale Idunnei, Mistreții lui Freyr și a Freyjei, Coiful lui Odin, Sala de aur Valaskjialf a lui Odin, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu